dijous, 9 de juliol del 2009

Sr. Obama, passi i vegi!


Si m’assentes al costat del Sr. president dels EEUU li faria la pregunta més senzilla que s'agi fet mai. -vostè ha donat la volta al món ja amb sis mesos de legislatura? Encara que ell em responguès que si, jo sé del cert que no, perquè és de ben segur que encara no ha trepitjat la hamada, el territori de refugiats algerià on estan exiliats els sahruaís. Per si no li han explicat qui son, d’on son i que volen, li en faig quatre cènitms Sr. President:
Els Sahrauis eren nomades que tenien les seves terres, convivien, comerciaven i pasturaven entre ells, a finals del 1800 van venir uns europeus que eren espanyols i van dir que aquella terra era seva, es van apoderar totalment del territori sene consultar-ho a aquella gent i enganyant-los dient que venien per ajudar-los, els hi robaben les riqueses del territori com les pesques i els fosfats entre altres coses. Però això no és el més greu dels pecat que ha comès Espanya als sahrauís, perque a l’any 1975 va reunir als sahrauis i els hi va prometre que s’els hi alliberarà el territori i seràn independents, cosa que es van creure els sahrauís mentre que a les seves esquenes els governadors espanyols negociaven amb Marroc i Mauritània els tractats de Madrid, és a dir que es parteixin el territori com vulguin que Espanya ho regalava, per tant els sahrauís no es varen adonar fins que Marroc i Mauritania van atacar-los per sorpresa i més sorperenent encara quan els sahrauis volien demanar ajuda a espanya ja no hi havia ningú, tots havien fugit del territori.
Entre enfrontaments i batalles al final Mauritània es retira i la guerra segueix entre Marroc i el Sàhara (Front Polisario) i no va parar la guerra fins al 1991 que la ONU s’interposa i promet un pla de pau per al referndum al Sàhara Occidental.
Per no entretenir-li més, li dono per confirmat que el poble sahrauí encara està en mans de la ONU esperant des de fa més de 33 anys que li tornin el territori la lliebertat i la independència.
Si hem de dir “yes we can” ho hem de dir i complir per la pau i la justicia, així que Sr. President vagi als campaments de refugiats de Tinduf , passi i vegi la realitat amb els seus propis ulls, i jutgi vostè mateix.
Esperem que sigui Fidel i alliberi un territori i una gent que estan abandonats per a tothom des de fa molts anys.

Per un Sàhara lliure!