dijous, 7 de maig del 2009

Projecte concienciació del medi ambient a la wilaya de Smara, campament de Tinduf:


Els joves de sàhara horta, vàrem realizar el viatge cap als campaments amb el projecte concienciació del medi ambient als campament, organitzat per wialaya alt Penedès i la col•laboració d’UJSario (Unió joves Sahrauís).

Va ser un viatge diferent, ja que estava pensat en netejar una zona on hi conviuen i treballen els joves que viuen als campaments. Amb la nostra col•laboració vàren poguer aconseguir que la zona és mantiguès neta de tota mena de bruticia, plàstics, pedres, ampolles, vidres, trossos de roba trencats i terra bruta, ara la zona és un espai on els joves poden realitzar activitats amb els infants, poden jugar sense perill de tallar-se amb vidres ni contaminacions.

Apart dels dies de neteja, el jovent sahrauí ens va ensenyar les coses cotidianes que realitzen als diversos centres que tenen repartits en els campaments, i les estructures organitzades per la RASD (República Àrab Sahrauí Democràtica) vàrem fer visites al museu de la UNMS( Unión Nacional de Mujeres Sahraruís). Escola 12 d’octrubre on es formen els joves per seguir els seus estudis i poguer tenir l'oportunitat d’acabar-los a altres països. Centre Castro on dediquen un espai per a perosnes amb deficiens intelectuals. Escola bresol que ells en diuen “tarbies” on cuiden els nens i nenes avans d’anara a les guarderies. Visitar els museu de Guerra on els ex soldats tenen fotografíes de quan es van enforntar amb els marroquins, i tenen material que es va utilizar en el seu dia per defensar el territori. I visitar el mur de la vergonya construït pels marroquins que divideix en dues parts el Sàhara Occidental.

Els joves Sahrauís ens van ensenyar i fer –nos entendre que el Sàhara, encara que no siguin independents han pogut construïr un país al desert, i que esperen que algun dia tornin a les seves terres per seguir construïnt país, però un país sense ser governat per un dictador ni sota turtures com ho estan patín els sahrauís que estan vivin a la zona ocupada per Marroc.

La convivència amb ells ens ha servit per aprendre a ser solidaris, per ajudar a aqeuells que més ho necessiten i sobretot ens van donar el missatge de que ells només volen una sola cosa, poguer ser lliures al seu país i ser independents, i que tornessim quan poguessim per no oblidar-nos d’ells, que van patir l’exili, l’abandomanent i l’oblit per part de Marroc, Espanya i la comunitat internacional.

http://picasaweb.google.com/ACAPS.WAP/NetejaAlsCampaments#5291588233979194418

http://picasaweb.google.com/ACAPS.WAP/NetejaAlsCampaments#5291589754904686146